Siirry sisältöön
Näköala kalliolta: Taidetta OP Ryhmän Taidesäätiön kokoelmasta -näyttely

NÄKÖALA KALLIOLTA: Taidetta OP Ryhmän Taidesäätiön kokoelmasta 24.5.–29.9.2024

Taidemuseo Eemil sijaitsee Puustellinkalliolla, jolla on esitetty taidetta ja jolta on tähyilty lapinlahtelaista kulttuurielämää jo yli 50 vuoden ajan. Vastaavasti useat suomalaiset taiteilijasukupolvet ovat ikuistaneet kallioilta avautuvia maisemia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin: luontoaiheiden kuvaus kaikessa moninaisuudessaan näkyy sekä nykytaiteen että vanhemman taiteen teoksissa.

Näköala kalliolta -näyttelyssä on esillä Suomen taidehistorian klassikkokauden taiteilijoita, kuten esimerkiksi Oscar Kleineh, Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Ferdinand von Wright. Sodanjälkeisten vuosien ja nykytaiteen merkittävimpiä taiteilijanimiä näyttelyssä edustavat muun muassa Aimo Tukiainen, Kain Tapper, Marjatta Tapiola, Marika Mäkelä, Jukka Mäkelä ja Pekka Ryynänen.

Näyttelyssä nykytaiteen teoksia on sijoitettu rinta rinnan eri aikakauden taiteen kanssa ja näin luotu jatkumollisia ryhmiä. ”Täytyy muistaa, että kaikki taide on tekohetkellä ollut oman aikansa nykytaidetta”, painottaa näyttelyn kuraattori, FT, konservaattori ja taidehistorioitsija Nina Robbins.

Robbins on valinnut teokset OP Ryhmän taidesäätiön kokoelmasta. OP Ryhmän Taidesäätiö on perustettu vuonna 1987 ja sen tehtävänä on tukea suomalaista kuvataidetta ja lainata arvosoittimia lahjakkaille nuorille soittajille. Taidesäätiön taidekokoelma on yksi suurimmista suomalaisista yksityisistä kokoelmista, sillä siihen kuuluu noin 3 000 teosta. Taidekokoelma on kattava esitys suomalaista taidehistoriaa sisältäen muun muassa maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja tekstiilitaidetta 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

Taidemuseo Eemilin kesänäyttely on lahja 150 vuotta täyttävälle Lapinlahden kunnalle sekä kaikille kuntalaisille ja taiteen ystäville. Juhlavuoden taide-elämyksiä löytyy myös eri puolilta kuntaa.

**

Teoskuva: Albert Edelfelt: Maisema Beaulieusta, 1886, öljy kankaalle. OP Ryhmän Taidesäätiön kokoelma. Valokuva: Rauno Träskelin.

**

Taidemuseo Eemil on pääsääntöisesti avoinna to-pe klo 11-16, la-su klo 11-15.

Kesän 2024 laajemmat aukioloajat:

12.6.–30.6. ke–su klo 11–18

1.7.–4.8. ti–su klo 11–18

5.8. alkaen to–pe klo 11–16, la–su klo 11–15

Pääsymaksu 10 euroa, eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta 8 euroa. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortti- ja Kaikukorttikohde.

Muutokset mahdollisia. Tarkistathan taidemuseon aukioloajat ja pääsymaksut nettisivuiltamme eemil.fi.