Siirry sisältöön
Reissukuume Eveliina Korhonen

Minut on valittu vuodeksi 2022-2023 Iisalmi ja tienoot -somelähettilääksi! 

Olen aina ollut heittäytyjä ja niinpä kun tällainen tilaisuus tuli eteen, päätin heti, että siihen on tartuttava. 
Suonissani virtaa pohjoissavolaista verta isäni puolelta ja olenkin viettänyt lapsuuteni kesät Älänteen rannalla Rautavaaralla, mutta Iisalmi ja sen muut tienoot ovat kuitenkin jääneet melko vieraiksi.

Jos minun pitäisi äkkiseltään lähteä kertomaan alueesta jotain, muistaisin vain lapsuudestani keltaisen liukumäen, joka sijaitsi jossain päin Iisalmea, suuret mansikkaviljelmät sekä Eukonkannon maailmanmestaruuskisat.

Tällä hetkellä en siis osaisi kertoa oikein mitään, mutta juuri siksi onkin mahtavaa, että saan tutustua alueeseen vuoden ajan: pääsen kokemaan kesähulinoita, testaamaan aktiviteetteja, fiilistelemään luonnosta kaikkina vuodenaikoina sekä nauttimaan pohjoissavolaisesta venkoilusta.

Mitä on luvassa?
Toivottavasti hurjan paljon seikkailuja ja mielenkiintoisia kohteita! Luvassa on ainakin (blogilleni tyypilliseen tapaan) paljon luontokohteita, aktiviteetteja ja retkeilyä, mutta myös majoitusvinkkejä ja tapahtumia. 
Oikeastaan tässä vaiheessa on vielä paljon auki, ja siksi olisikin hurjan hauska tietää, mistä te haluaisitte kuulla tai lukea.

Matkaterveisin Eveliina

Klikkaa otsikkolinkkejä ja lue lisää!

Millainen oli somelähettiläsvuoteni? (13.7.2023)

Niin se vaan hurahti vuosi vauhdikkaasti Iisalmi & tienoiden somelähettiläänä! Vähänpä tiesin, kun laitoin Jarmolle tarjousta menemään reilu vuosi sitten. En nimittäin olisi ikinä uskonut, minkälaisiin seikkailuihin pesti minut kuljettaisikaan ja miten paljon lämpimiä kohtaamisia, huikeita paikkoja ja tunnelmallisia majoituksia vuosi pitäisi sisällään!

Eukonkannon MM-kisat: kansainvälinen kylätapahtuma (6.7.2023)

Iisalmi & tienoot -somelähettilyyden viimeinen viikonloppu kului vauhdikkaasti Eukonkannon MM-kilpailussa Sonkajärvellä. Pääsimme viettämään iloisen ja savolaisen sekopäisen päivän tapahtumassa, jonne olen halunnut päästä jo monen monta kesää!

Rautavaaran Kipari, tuhansien toiveiden tyyssija (29.6.2023)

Varmaan harvalle suomalaiselle paikalle on asetettu niin montaa eri viittaa kuin pohjoissavolaiselle Kiparille. Kyseessä on Rautavaaralla sijaitseva vaara, jota on vuosikymmenten aikana yritetty muokata milloin kenenkin tarpeisiin: 1980-luvun mahtipontisessa hengessä siitä on yritetty tehdä laskettelukeskusta ja vapaa-ajan kohdetta hotelleineen, ravintoloineen ja vesiliukumäkineen. Hieman myöhemmin Kipari eli ohjaskelkkaratoineen kukoistuskautta, jonka loputtua se oli vuosia unohduksissa ennen kuin siitä vain muutama vuosi sitten tehtiin luonnonsuojelualue.

Villa Kirmakka – laatumökkeilyä Pielavedellä (26.6.2023)

Iisalmi & tienoot -somelähettilyyden myötä olen päässyt viimeisen vuoden aikana majoittumaan persoonallisissa ja kertakaikkisen mielettömissä mökeissä sekä tutustumaan Ylä-Savon lupsakoihin yrittäjiin. Pielavedellä, Koivujärven rannalla sijaitseva Villa Kirmakka omistajineen ei tehnyt tässä poikkeusta. Pääsimme nauttimaan todella laadukkaasta majoituksesta sekä tutustumaan alueen mielenkiintoiseen historiaan.

Oletko jo testannut puutelttaa eli Tentsileä? (15.6.2023)

Muistan bonganneeni viime kesänä somesta huikeita kuvia ilmassa killuvasta teltasta. Vaikka hauskalta näyttävä majoitus herätti jo silloin mielenkiintoni, ajatus sai aikataulusyistä jäädä vielä haaveiluasteelle. Tänä kesänä meille kuitenkin tarjoutui mahdollisuus päästä testaamaan Vaarojen majat -nimisen yrityksen Tentsile-elämysmajoitusta. Valmiiksi asennettu teltta, evästarvikkeet ja mielettömät pohjoissavolaiset järvimaisemat – mitä muuta majoitukselta voisi vielä toivoa?

Kulttuurireiteillä sukelletaan Ylä-Savon historiaan (12.6.2023)

Edellisessä postauksessa kerroinkin jo Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun -hankkeesta, jonka yhtenä tuotoksena oli kuusi yläsavolaista kulttuuri- ja teemareittiä. Me pääsimme yhteistyön tiimoilta testaamaan niistä kahta; Vesi loi uutta ja Kirkot kertovat. Moni oli varma, että suuntaisimme Luonto puhuttelee -nimiselle reitille, mutta yhdessä hankkeen projektipäällikkö Kirsi Piiraisen kanssa päätimme hämmentää pakkaa, ja lähteä kiertämään hieman erilaisia reittejä kuin mitä täällä blogissa on totuttu normaalisti näkemään.

Uutta Ylä-Savossa: kuusi kulttuurimatkailureittiä (9.6.2023)

Rakastan retkien suunnittelua – tiettyyn pisteeseen asti. Inspiroidun Instagram-kuvista ja muiden kokemuksista, haaveilen ja fiilistelen, mutta varsinainen käytännön suunnittelu ei sitten enää aina olekaan niin mukavaa. Pitkillä matkoilla koen haastavaksi mahdollisten ruoka- ja yöpymispaikkojen kartoituksen, sillä haluaisin vaan päästä äkkiä matkaan!

Kesän vauhdikkaat tapahtumat Pohjois-Savossa (24.5.2023)

Kesä ja lomat ovat aivan pian täällä! Meillä on ainakin alkanut kuumeinen kalentereiden täyttö, ja monet illat onkin naputeltu puhelimia tai läppäreitä, kun on etsitty mielenkiintoisia kesätapahtumia. Tiedän, ettei varmasti olla ainoita, ja siksi ajattelinkin helpottaa salapoliisityötä listaamalla tähän postaukseen Pohjois-Savon monipuolista tapahtumatarjontaa kesäkuukausille.

Monipuolinen Metsäkartano (13.4.2023)

Tällä kertaa Iisalmi ja tienoot -somelähettilyys vei meidät Rautavaaralla sijaitsevalle Nuorisokeskus Metsäkartanolle. Nimen ei kannata antaa hämätä, sillä lapsille ja nuorille suunnattujen leirien ja kurssien lisäksi paikka tarjoaa kaikenikäisille omatoimiaktiviteetteja ja välinevuokrausta sekä erilaisia ohjattuja sisä- ja ulkoaktiviteetteja.

Savon sydämestä löytyy Spa Hotel Runni ja ihmelähde
(5.4.2023)

Kiurujoen rannalla sijaitsevasta Runni tunnetaan kylpylästään, joka on palvellut asiakkaita 1900-luvun alusta saakka. Alueena Runni on kuitenkin tuttu paljon pidemmältä ajalta: ihmelähteen ansiosta se on ollut tunnettu terveysmatkailukohde jo 1700-luvulta asti. Vuosisatojen ajan ihmiset ympäri Suomen ovat saapuneet hakemaan lähteestä parantavaa voimaa.

Lähellä luontoa: liukulumikenkäilyä Lapinlahdella
(22.3.2023)

Etelässä, ennen lähtöämme kevättuuli oli jo kutitellut ilkikurisesti poskia ja auringon paljastama asvaltti antanut varovaisia lupauksia kesästä. Mutta Pohjois-Savossa talvi on parhaimmillaan. Luonto nukkuu paksun lumivaipan alla ja hangilla näyttää hohtavan miljoonittain timantteja. Ajelemme mutkaista tietä Lapinlahdella. Tarkoituksena on viettää rentouttava ja stressivapaa vuorokausi kaukana kiireestä, lähellä luontoa – kuten Jokiniemen Matkailun slogan kuuluu.

Talvilomalle Pohjois-Savoon? Vinkit sisälle ja ulos (21.2.2023)

Oma talvilomani antaa vielä odottaa itseään, mutta tiedän, että siellä ruudun toisella puolella on varmasti useampia, jotka ovat aivan tuota pikaa siirtymässä lomalle. Siksi ajattelinkin vinkata teille (Iisalmi & tienoot -somelähettilyyden merkeissä) pohjoissavolaisia paikkoja, joihin kannattaa suunnata talvilomalla.

Savisaaren kalakämppä - vaihtoehto telttayölle (18.10.2022)

Retkeily ei aina tarkoita telttailua – eikä toki telttailukaan aina retkeilyä. Olipa kyse sitten kummasta tahansa, hommaan sisältyy aina seikkailun mahdollisuus. Ja koska seikkailuille ei koskaan kuulu sanoa ei, päätimme lähteä tutustumaan Savisaaren kalakämppään. Aluksi tarkoituksemme oli meloa saareen, jossa kämppä sijaitsee, mutta suunnitelmat menivät viime hetkellä uusiksi.

Uuranholin rotkon jylhyys pysäyttää (15.102022)

Toisinaan mielettömiin paikkoihin eksyy ihan sattumalta ja suunnittelematta. Niin kävi Uuranholin rotkolaakson kanssa. Emme olleet koskaan lukeneet paikasta, emmekä liiemmin tienneet sen olemassaolosta. Mutta niin vain ystävällinen savolaismies vinkkasi meille kohteesta, ja uteliaina lähdimme selvittämään, mistä rotkolaaksossa oikein oli kyse.

3+1 erilaista pohjoissavolaista museota (9.10.2022)

Olen jostain syystä aina yhdistänyt sadepäivät ja museovierailut toisiinsa. On ihanaa pujahtaa sateesta museon lämpöön, rauhoittua ja kierrellä siellä omaan tahtiinsa. Nähdä, kokea ja yllättyä. Olipa kyseessä sadepäivä tai ei, niin Pohjois-Savosta löytyy monta mielenkiintoista museota, joihin kannattaa poiketa. Me ehdimme käydä niistä vain osassa, mutta halusin tulla vinkkaamaan näistä helmistä teillekin.

Ruskaretki Tiilikkajärven kansallispuistoon (30.9.2022)

Heti, kun ilmassa alkoi tuoksua syksy ja lenkkipolulle rupesi tipahtelemaan ujon keltaisia lehtiä, ilmoitin haluavani lähteä Tiilikkajärven kansallispuistoon ruskaretkelle. Eräänä huurteisena syyskuun aamuna toiveeni toteutui, kun ajelimme ystäväni kanssa halki Pohjois-Savon kuuraisen maiseman kohti Tiilikkajärven kansallispuistoa.

Syyslomavinkit Pohjois-Savoon (27.9.2022)

Mitä jos tänä vuonna suuntaisitkin syyslomalla monien mahdollisuuksien Pohjois-Savoon? Alueelta löytyy taatusti jokaiselle jotakin: vauhdikkaista aktiviteeteista rauhallisempiin museovierailuihin sekä perinneruuista monipuolisiin luontokohteisiin. Ja vaikkei Pohjois-Savo olisikaan reissun varsinainen määränpää, voi se toimia myös lyhyempänä levähdyspaikkana.

Iisalmessa ja tienoilla lenkkeillään poron ja laaman kanssa (27.7.2022)

"Tilan omistaja Päivi Hutukka heiluttaa meille iloisesti ajaessamme pihalle. Olo on heti tervetullut. Saamme tervetuliaslahjaksi kennollisen kananmunia omasta kanalasta. Sekaan on ujutettu myös pari ankan munaa, mutta en aio kertoa niistä miehelleni. Aion myöhemmin selvittää, huomaako hän munien välillä mitään eroa".

Väisälänmäki ja pohjoissavolainen kansallismaisema (28.6.2022)

Lapinlahden kirkolta on Väisälänmäelle matkaa noin 12 kilometriä kaunista Saaristotietä pitkin ja Iisalmesta puolestaan noin 35 kilometriä. Väisälänmäen juurelta on polun lähtöpaikkaan selkeät opasteet, joita ei voi olla huomaamatta. Jyrkän mäen jälkeen hiekkatien varressa tulee vastaan ensimmäinen parkkipaikka, jonka erinomaiset infotaulut kertovat Väisälänmäen aarteista ja paikannimien historiasta, mutta myös yleisesti suomalaisista kansallismaisemista, joihin Väisälänmäkikin kuuluu.

Kolme persoonallista majoitusta Iisalmessa ja tienoilla (13.6.2022)

Ajattelin ihan alkuun kertoa teille kolmesta keskenään kovin erilaisesta majoitusvaihtoehdosta, joihin törmäsimme. Uskon, että nämä saattaisivat kiinnostaa muitakin, jotka kenties suunnittelevat reissua alueelle. Tuntuu nimittäin hassulta, että juuri Iisalmessa törmäsin näinkin erikoisiin majoituksiin, joita en ole missään muualla nähnyt. Vai miltä kuulostaisi yö kirkkoveneen kokassa tai aamiainen bysanttilaishenkisten maalausten alla? Pidemmittä puheitta, tässä ne nyt tulevat, Iisalmen kolme erikoista majoitusta: