Siirry sisältöön
Lapinlahti matkailijalle

Aktiivinen ja yhteisöllinen Lapinlahti sijaitsee keskellä Suomea, 5-tien ja Savon radan varrella noin tunnin matkan päässä Kuopiosta pohjoiseen.

Halosen taiteilijasuku on lähtöisin Lapinlahdelta, Pohjois-Savosta. Kymmenkunta 1860–1890-luvuilla syntyneistä Halosista teki elämäntyönsä maalaustaiteen, kuvanveiston, taidevalannan, käsityön, musiikin ja teatterin parissa. Halosen taiteilijasuku -kokoelmanäyttely esittelee Eemil, Antti, Arttu, Kalle, Pekka ja Heikki Halosen taidetta Halosten Museosäätiön kokoelmista.

Kansalliskirjailija Juhani Aho on syntynyt Lapinlahdella Väärnin pappilassa 1861. Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Brofeldt. Parhaiten Juhani Aho yhdistetään Lapinlahteen Rautatie- kirjastaan, jossa päähenkilöt Matti ja Liisa tulivat katsomaan junaa Lapinlahdelle jo ennen kuin rautatie todellisuudessa oli Lapinlahdelle rakennettu.

Meiltä löydät myös muita kiinnostavia kohteita historian ja taiteen ystäville mm. Suomen Asutusmuseo, Juhani Ahon synnyinkoti Väärnin Pappila, Lasten kulttuurikeskus Lastu, rautatieaseman seutu, Ateljee Galleria Luova Puu sekä Taidekatu teoksineen.

Lapinlahdella on myös juurevia tapahtumia moneen lähtöön. Kesäkauden avaa Varpaisjärven Toukotaika toukokuussa, heinäkuussa pidetään Varpaisjärvellä perinteiset Maalaismarkkinat, elokuun alussa Lastussa on lasten perinnekulttuuritapahtuma Vasikkasavut ja kesäkauden päättää taiteiden ilta Lapinlahden Aikataika. Viikko juhannuksen jälkeen vietetään Paikallismuseopäivää, jolloin museoilla järjestetään erilaista ohjelmaa isoille ja pienille. Myös Taidemuseo Eemilin tapahtumatarjontaan kannattaa tutustua. Urheilun saralla Varpaisjärvellä järjestetään Yöjuoksut-juoksutapahtuma. Kesäteatteritarjontaa on  Alapitkän nuorisoseuran kesäteatterissa ja Korpiteatterissa sekä teatteriryhmä Sypäköiden tuotantona Varpaisjärvi-talolla.

Luontopolut ja vaellusreitit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja maastossa liikkumiseen mm. Huuhkajan-kierros, Älänne-järvi, Hirvipolku, Erikoismetsä, Helvetin kattila sekä Pohjois-Savon kansallismaisemaa edustava Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolku.

Lisätietoa
Lapinlahden kunta