Siirry sisältöön
Sonkajärvi matkailijalle
Sonkajärven koskimaisemat!

Kylien keskellä, Eukonkannon alkulähteillä, Sonkajärvi soi

Sonkajärvi on monipuolinen matkailukohde, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi luontomatkailuun, kalastukseen ja erilaisiin kulttuuriaktiviteetteihin. Kesäaikaa elävöittävät lukuisat tapahtumat – Eukonkannon MM-kisat ja Sonkajärvi Soi etunenässä – sekä kyläseurojen ja yhdistysten aktiivinen toiminta. Matkailuneuvontaa, tietoa Sonkajärven tapahtumista, nähtävyyksistä, kulttuuritarjonnasta ja majoituksesta antavat Sonkajärven ja Sukevan asiointipisteet. 

Kiireetön retkeilijä viihtyy Sonkajärven salojärvillä ja koskisilla jokireiteillä

Nurmijoen rannoilla voi kokea aitoa erämaatunnelmaa ja 25 km pitkää jokea voidaan pitää erämaajokena. Siinä asustaa majavia ja sen rannoilta voi tavata karhun jälkiä. Usein voit seurata kalasääsken rauhallista lentoa pesimäpaikalleen Jyrkän järville. Jokireitti alkaa Jyrkän kylältä päättyen Koirakoskelle. Osa yhdeksästä koskesta on rauhallisia, mutta muutamat vauhdikkaita ja voimakkaasti kuohuvia. Joet ja kosket voi laskea kanootilla tai veneellä ja useilla leiripaikoilla voi maistaa kalasaalistaan vaikka heti tai herkutella nuotiolla käristetyllä makkaralla. Jo 1800-luvun lopulla perhokalastusta harrastanut ja paljon siitä myös kirjoittanut Juhani Aho piti Nurmijokea ihanteellisena kalastuspaikkana. Kosket on luokiteltu kansainvälisen taulukon mukaisesti, joten kohteen voi valita etukäteen taitojen ja kokemusten perusteella.

Kanoottiretkeilijän ei tule myöskään unohtaa idyllistä Hankajokea. Vaativa haaste melojille ja kirjolohikalastajille on 13 koskea sisältävä Matkusjoen reitti Sonkajärven länsiosassa. Pituutta reitille kertyy kaikkiaan noin 100 kilometriä.

Volokinpolku on 30 km pitkä merkitty erävaellusreitti, joka sijaitsee Itä-Sonkajärven vaihtelevassa maastossa. Se lähtee liikkeelle Jyrkän kylältä, kiemurtelee Kangaslammen särkkien ja Eräholin kautta Haajaistenjärvelle ja päätyy Uuranholin pohjan kanjonimaisemista Susi-Kerviselle aivan Rautavaaran kunnan rajalle saakka. Polun voi jakaa kunnon ja ajankäytön mukaan pienempiin osiin tai vaeltaa vain osan siitä. Useat polulle vievät tieyhteydet antavat tähän mahdollisuuden. Reitin varrella on useita nuotiopaikkoja ja laavuja sekä Jussinlammen rannalla kaikkien käytettävissä oleva autiotupa. Pitkospuut helpottavat kulkemista kosteissa paikoissa. Niitä on reitillä yhteensä 6,5 km pituudelta.

Näkemisen arvoista ovat etenkin Kangaslammen särkät, alueen laajat suoalueet, Holinmäki, josta voi ihailla erämaamaisemaa silmänkantamattomiin, sekä Uuranholi. Uuranholi on jyrkkäreunainen, jylhä kalliorotko, jonka pohjalla virtaa joki. Holin pohjalla voi nähdä myös majavan pesänrakennuspuuhissaan.

Tervetuloa Sonkajärvelle!

Lisätietoa
Sonkajärven kunta

Sonkajärven kunta, Sonkajärvi Municipality | Sonkajärvi | Facebook

Sonkajärven kirjasto, kulttuuri ja kansalaisopisto | Sonkajärvi | Facebook