Siirry sisältöön
Kansainvälinen pullomuseo ja kotiseututalo, Sonkajärvi

Kansainvälinen pullomuseo on pulloihin erikoistunut lasimuseo joka avattiin vuonna 1986. Idean isänä on Kuopion yliopiston fysiologian professori Osmo Hänninen, joka aloitti pullojen keräämisen 1970-luvulla. 

Museon kokoelmissa on noin 6500 eri puolilta maailmaa kerättyä ja kortistoitua pulloa vanhasta suomalaisesta mahapullosta ja parrunpätkästä kiinalaiseen akupunktio-, hajuste-, hyttyskarkotepulloon. Pullokokoelmat ovat kiehtovan värikäs katsaus oman maamme ja vieraiden maiden kulttuurihistoriaan. Museon ensimmäiset suomalaiset pullot ovat 1800-luvun alusta. Museon vanhin pullo on Rooman vallan aikainen kyynelpullo, joka on 1600 vuotta vanha. Tarina kertoo, että pulloon on vuodatettu kyyneleet ja siten on mitattu surun määrä. Samoilta ajoilta on myös öljypullo, joka on löydetty Syyriasta.

 

Kotiseututalo esittelee Sonkajärven paikallishistoriaa ja talonpoikaista elintapaa. Kaikki pihapiirin rakennukset on siirretty muualta. Vuonna 1850 rakennettu kotiseututalo oli alkujaan asuintalo. Alun erin talo oli savupirtti, kunnes vuonna 1919 se muutettiin uloslämpeneväksi. Talo on nimeltään Pohjin talo ja se on siirretty Sonkakoskelta. Talo on ollut rakennusajankohtaan nähden suhteellisen suuri. Pirtissä on kapea ja lyhyt kahden nukuttava sänky, kehto, sivusta levennettävä piian sänky ja pitkät yhdestä puusta tehdyt penkit. Leipävarras roikkuu katosta ja peseytymiseen käytetty kommuuti on uunin vieressä. Lisäksi esillä on keittiötarvikkeita, harmooni ja vanha raamattu.

Kotiseututalossa on esillä myös vanhoja työvälineitä: pellavan työstämiseen tarvittavia välineitä, silitysrautoja, jotka lämmitettiin hellalla, suutarin apuvälineitä, kangaspuut, tuohesta tehtyjä tuotteita, ankkuri, jota käytettiin mm. tukin uitossa, sukset, luistimet ja ketun käpälälauta, tuulastusvälineitä eli atrain ja veneen kokkaan kiinnitettävä tulisija sekä muita erilaisia työkaluja. Kokoelmassa on myös muita menneen ajan arkeen ja elämään liittyviä esineitä kuten pula- ja sota-ajan ostokortteja sekä vanhantyyppinen puhelin.