Siirry sisältöön
Vieremä matkailijalle

Yhteisöllinen ja vireä Vieremä sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan pohjoisosassa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien rajalla, noin 1,5 tunnin matkan päässä Kuopiosta pohjoiseen.

Vieremältä löydät kauniita maisemia ja rauhallista luontoa. Nissilässä sijaitseva Hällämönharju on laaja, jyrkkämuotoinen luonnonkaunis kokonaisuus, joka kuuluu Suomen pisimpään, kaakko-luodesuuntaiseen harjujonoon. Viereiseltä Linnaharjulta Hällämöharjun pohjoispuolelta löytyy n. 4 km pitkä metsäpolku. Polun tarkoituksena on esitellä luonnonkaunista Linnaharjua ja Luvejokea sekä kertoa metsänkäsittelystä. Harju on maisemallisesti erittäin kaunis, korkea ja jyrkkärinteinen.

Talaskankaan luonnonsuojelualue on n. 3500 hehtaaria. Aarnikotkanpolkua pitkin retkeilijä voi taivaltaa Einarin puistosta aina Talaskankaalle saakka. Reitti kulkee vanhoja polkuja sekä kärry- ja kyläteitä pitkin ja sen varrella on monenlaisia nähtävyyksiä ja useita laavuja tulentekopaikkoineen.

Luonnon ohella myös kulttuuri elää vahvana. Täällä ovat syntyneet mm. taiteilija Eva Ryynänen ja kirjailija Kauppis-Heikki. Vieremällä ovat vaikuttaneet myös runoilija Kalervo Hortamo, kuvataiteitelija Jaakko Rönkkö ja valtionpäämies Petter Kumpulainen. Kirjailija Juhani Ahon jalanjälkiin voi tutustua Kyrönniemen Hiljaisuuden keskuksessa. Kulttuurimäellä sijaitsevat kotiseutumuseo ja hevosajoneuvomuseo esittelevät pääasiassa metsätyön historiaa.

Urheilukulttuuri on Vieremällä vahvaa. Iivon Areena on nimetty Olympiavoittaja Iivo Niskasen mukaan. Areenalla on mahdollista yleisurheilla monipuolisesti ja talvisin areenaa kiertää ladut ja kesäisin frisbeegolfrata.

Vieremällä järjestetään vuoden mittaan lukuisia tapahtumia. Kesän aikana raveja saapuu seuraamaan tuhansia hevosurheilun ystäviä. Uudessa Rientolassa järjestetään huippuartistien konsertteja. Aktiivisilla kylillä tapahtuu ympäri vuoden. Teatteri elää vahvana erityisesti kesäaikaan.

Vieremä tunnetaan aktiivisesta yritystoiminnasta. Suurimpana työnantajana on kansainvälisesti tunnettu Ponsse Oyj. Ponssen läheisyyteen noussut kumppanuusyrityskylä kehittyy ja kasvaa edelleen. Vieremä valittiin vuoden 2017 yrittäjäystävällisimmäksi Pohjois-Savon kunnaksi. Vieremä on merkittävä maidontuottaja. Lehmiä on enemmän kuin asukkaita. Jokaisella vieremälaisellä voidaankin sanoa olevan oma lehmä.